SISÄLTÖ MIIKKAN BLOGI

Vinkit markkinointiin ja liiketoiminnan kehittämiseen!

Mitä koodari tekee?

Harvoin tulee ajatelleeksi, että kaikki mitä siinä kädessäsi olevassa puhelimessa tapahtuu tai se mitä näet tietokoneen ruudulla on oikeastaan koodia. Koodaus on siis ohjelmointia, jossa laitteelle, kuten esim. tietokone tai kännykkä, syötetään käskyjä ja ohjeita, miten pitää toimia tietyissä tilanteissa.

Mikä on koodikieli?

Erilaisia koodikieliä on lähes yhtä paljon, kuin käyttötarkoituksiakin on. Kieli valitaan täysin sen perusteella, onko tarkoituksena esimerkiksi koodata sovellusta vai tehdä verkkosivut. Yleisimpiä kieliä verkkosivujen suunnitttelussa ovat PHP, JavaScript, HTML ja CSS.

PHP: PHP on laajalti käytetty avoimen lähdekoodin yleiskäyttöinen ohjelmointikieli, joka soveltuu erityisesti verkkosivujen kehitykseen. PHP-koodia voidaan upottaa HTML-koodin sekaan, jolloin sivulle saadaan luotua muuttuvaa sisältöä.

JavaScript: JavaScript on selainpohjainen skriptikieli, jonka avulla luodaan dynaamisesti päivittyvää sisältöä, hallitaan videoita, animoidaan kuvia ja paljon muuta, mihin PHP ei kykene.

HTML: HTML -muotoilukieltä käytetään tekstin muotoiluun. Sen avulla kuvaillaan, kuinka teksti näkyy lukijalle. Muotoilu tapahtuu tagien (elementtien) ja niihin liittyvien parametrien avulla. Selain ei näytä tageja ruudulla, vaan tulkitsee niiden avulla, miten tekijä haluaa sivun näkyvän.

CSS: CSS on tyylisääntöjen muotoilukieli ja sitä käytetään ulkoasua määrittävien tyylien lisäämiseen HTML-sisältöön. Esimerkiksi taustaväreihin ja fontteihin sekä sisällön jakamiseen useisiin sarakkeisiin.

Mikä on koodari?

Koodareista stereotyyppisesti ajatellaan, että he ovat fiksuja nörttejä, jotka istuvat päivät pitkät tietokoneen edessä pimeässä huoneessa ja naputtelevat koodia näppäimistö sauhuten. Koodarista käytetään puhekielessä nimitystä “devaaja”, joka tulee englanninkielisetä sanasta “developer”.

Frontend -kehittäjä: “Fronttidevaaja” kehittää sivustoa yhdessä graafikon kanssa ja varmistaa, että visuaalinen ilme on asiakkaan toiveiden mukainen.

Back end -kehittäjä: Taustaohjelmoija tekee kaiken taustatyön etenkin hallintapaneelissa, jotta sivusto on käyttäjäystävällinen ja toimiva itse tilaajalle. Hallintapaneelin tulee olla niin yksinkertainen, että tilaaja pystyy itse päivittämään yksinkertaista sisältöjä verkkosivuille ilman ylimääräistä apua.

Fullstack kehittäjä: Tämä monitoimiguru osaa useampia erilaisia alustoja ja ohjelmointikieliä ja pitää niin sanotusti koko paketin hanskassa. Etenkin pienissä, aloittelevissa yrityksissä Full Stack devaajasta on eniten hyötyä, sillä pystyy hoitamaan useamman henkilön työn yksin.

Mitä koodari tekee?

Koodarit eli devaajat tekevät yllä mainitun lisäksi myös paljon muuta. He suunnittelevat ja kehittävät esim. ohjelmistoja, verkkosivuja ja sovelluksia alusta loppuun.

Palveluyrityksissä koodarit ovat monesti mukana speksaamassa ja rakentamassa esim. verkkosivuja ja sen toiminnallisuuksia asiakkaan kanssa. He suorittavat sivuston testaamisen ja mahdolliset muutostyöt asiakkaan toiveiden mukaan eli työ sisältää myös asiakaspalvelua.

AUTAMME SINUA JA YRITYSTÄSI MIELELLÄMME VERKKOSIVUJEN KEHITYKSESSÄ

Jos yritykselläsi ei ole verkkosivut edustuskunnossa tai haluaisit tietää lisää siitä, kuinka hyvin toteutetut sekä toimivat sivut voivat auttaa bisnestäsi eteenpäin, ota yhteyttä ja varaa maksuton konsultaatio tästä.

Mitä web-kehittäjä tekee?

Web -kehittäjä saa web-suunnitelman, joko asiakkaan tai suunnittelutiimin luoman, ja rakentaa sen pohjalta verkkosivuston. Käytännössä web-kehittäjä kääntää ihmisten ymmärtämän kielen tietokoneelle ymmärrettäväksi, eli koodiksi.

Mitä sovelluskehittäjä tekee?

Sovelluskehittäjiä nimensä mukaan luo ja kehittää sovelluksia sekä niiden toiminnallisuuksia. Sovelluskehittäjä voi olla mukana alusta loppuun asti sovelluksen elinkaaressa tai vaan kehittää osaa sovelluksesta.

Opiskele koodariksi itse

Netistä löytyy paljon erilaisia itseopiskelukursseja ja -materiaaleja koodaamisen opiskeluun. Suosituin on ehdottomasti Codeacademy, jossa pääset opiskelemaan koodausta kotoa käsin. Basic paketti on ilmainen ja se sisältää jopa 25 kurssia, joilla pääset hyvin alkuun.

Mikäli tykkäät opiskella videopainoittieisesti, YouTubesta löytyy paljon opetusvideoita, joissa opetetaan ohjelmointiin tarkoitettujen työkalujen käyttöä ja käydään läpi ohjelmointikieliä.

Suomessa myös ammattikoulut, yliopistot sekä ammattikorkeakoulut tarjoavat ohjelmointikursseja ja koulutusohjelmia. Vuosina 2019-2021 opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella toteutetaan maksuntonta koodarikoulutusta viiden ammattikorkeakoulun yhteistyönä. AMKoodari koulutus on suunnattu kaikille muille, paitsi ammattikorkeakoulujen tutkinto-opiskelijoille eli kurssit voi hyvin suorittaa vaikka päivätyön ohella. Lue lisää AMKoodarista täältä.

Yhteenveto

Koodarit käytännössä siis toimivat ihmisen ja tietokoneen välisessä rajapinnassa viestin kääntäjänä ja viejänä. Koodareiden työ on ongelmien ratkaisua, uuden luomista sekä jatkuvaa ajatus- ja kehitystyötä.

Koodarin työ on lähes täysin stereotypisen ajattelutavan vastakohta. Useimmiten he eivät istu yksin pimeässä huoneessa, vaan ovat mukana esim. asiakastapaamisissa antamassa omaa ammatillista näkemystään vaikka nettisivujen luomiseen. Suuri osa koodarin ajasta meneekin siis itse koodauksen sijaan mietintä- ja suunnittelutyöhön.

Kysyntä osaaville koodareille kasvaa koko ajan, koska palvelut siirtyvät koko ajan enemmän ja enemmän nettiin, pilveen, erilaisiin laitteisiin ja sovelluksiin. Ohjelmointi onkin tulevaisuuden ammatti, johon voit alkaa opiskelemaan jo tänään.

Mikäli tarvitset osaavaa koodaria, meiltä löydät sellaisen! Toteutamme kaikki verkkosivut custom-koodilla, jotta sinä saat juuri brändisi näköiset sivut. Lue lisää palveluistamme kotisivut yrityksille sivulta, ja ota yhteyttä.

Usein kysyttyä koodareista

Koodaus on ohjelmointia, mikä käytännössä tarkoittaa, että esim. tietokoneelle syötetään komentoja koodin muodossa, jotta se osaa toimia tietyllä tavalla tietyissä tilanteissa.

Yksinkertaisuudessaan koodari kääntää ihmisten käyttämän kielen tietokoneen ymmärtämäksi kieleksi eli koodiksi.

Koodari toimii monipuolisesti esim. verkko- ja sovelluskehityksen parissa sekä ohjelmoi tietokoneita ja muita älylaitteita.

Suomessa myös ammattikoulut, yliopistot sekä ammattikorkeakoulut tarjoavat ohjelmointikursseja ja koulutusohjelmia. Koodariksi voit myös opiskelilla itsenäisesti esim. Codeacademyn tarjoamilla materiaaleilla.

Laske nettisivujen hinta

Laskurimme avulla selvität nettisivujen hinnan kätevästi.
Aloita valitsemalla verkkosivujen tyyppi.

Pienyrittäjän nettisivut soveltuvat hyvin aloittavalle tai pienelle, mutta kasvuhakuiselle yritykselle.

Räätälöidyt nettisivut suunnitellaan huolellisesti yrityksen brändin sekä markkinointitarpeiden mukaisesti.

Kerro meille tarpeestasi!

palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Kiinnostaisiko tietää, paljonko nettisivut maksavat?

Laskurimme avulla selvität nettisivujen hinnan kätevästi. Kokeile nyt!